dijous, 3 de maig del 2007

Ètica al món empresarial


Aquests dies hem pogut llegir força informació sobre els casos de Paul Wolfowitz al Banc Mundial i el de John Browne a BP, i l’alarma sobre la capacitat dels codis voluntaris per regular la conducta ètica dels directius a l’empresa, en un assumpte on no entra la legislació, podeu llegir-ho a l'article "La familia en la empresa. Bien Gracias" publicat per Expansion.
A Estats Units, després de l’escàndol Enron, i tenim com a base la llei Sarbanes-Oxley cada empresa ha desenvolupat un codi de conducta ètica, on es tracten els conflictes d’interessos com els casos esmentats.
Aquí a Espanya, les majores de les companyies de l’Ibex 35 han redactat un codi de conducta en que es tracta els conflictes d’interessos.

A la Facultat d’Economia s’imparteix l’assignatura “Ètica” i “Pensament social cristià” on aquests temes són tractats, i a les nostres biblioteques disposem de la bibliografia recomanada.
A més, a la Universitat Ramon Llull compta amb la Càtedra Ethos,

qué és la càtedra d'ètica aplicada, i té per objectiu potenciar els estudis sobre Ètica Aplicada en l'entorn organitzatiu, tant universitari com professional. Des d'Ethos treballem per implementar els valors ètics clau en les diferents pràctiques organitzatives i en la presa de decisions. La nostra principal preocupació és coordinar i elaborar treballs de caràcter fonamentalment interdisciplinar, amb el qual complim amb els objectius proposats: dotar d'un marc teòric bé fonamentat a les pràctiques i regulacions del present.


Campanya de la renda 2006
Abans d’ahir, informaven de l’inici de la campanya de renda 2006. I avui hem d’afegir que ha estat accidentada, ja que tal i com comenta La Vanguardia a l’article “Dos huelgas marcan el arranque de la campaña de la renta”, hi ha problemes per la vaga dels Tècnics d’Hisenda a tota Espanya i la vaga dels auxiliars a Catalunya. Trobareu més informació a l’Agència Tributària.