divendres, 26 d’octubre del 2007

Insultar al “blog” es paga


El passat dimarts 23 d'octubre es va publicar al diari El País l'article Insultar en el "blog" se paga. A ell s'expliquen diferents casos en els quals els insults o injúries que alguns navegants (anomenats trolls) escriuen a blogs i altres pàgines d'opinió poden arribar a via judicial, amb multes econòmiques de diferents i no menyspreables quantitats. Encara que aquests aspectes encara no estan regulats ni legislats, al ciberespai, com a la vida real, s'ha de respectar l'altre i qualsevol acusació o insult pot ésser denunciat per aquell qui es troba implicat, i portar-lo a judici.
Alguns bloggistes o administradors dels llocs web són partidaris de la moderació dels comentaris dels lectors, els quals esborren missatges que consideren insultants o abusius, mentre que d'altres prefereixen deixar tots aquells comentaris que se'n facin, encara que no siguin correctes, ja que interpreten que esborrar-los seria un atemptat contra la llibertat d'expressió. A més, al•leguen que els administradors web no són en cap cas responsables dels comentaris que en facin terceres persones.
Al respecte, s'expliquen alguns casos sobre els quals s'ha titllat culpable a l'administrador del web, i d'altres casos en els quals el jutjat ha demanat col•laboració d'aquest per tal de poder identificar concretament aquell qui hagi escrit el comentari, mitjançant la identificació de l'adreça IP.

En concret, aquest article mostra que tot i que aquestes noves situacions donades pel món d'internet no es troben encara massa regulades (l'única llei promulgada al respecte és la Ley de Servicios de la Sociedad de la Información), aquestes accions no queden impunes a la llei i, de moment, s'està aplicant la legislació relativa a la intromissió a l'honor o la propietat intel•lectual.