divendres, 23 de novembre del 2007

Conferències IQS de Justícia Econòmica 2008


La Càtedra d'Ètica i Pensament Cristià de l'IQS i el Centre d'Estudis Econòmics i Socials (CEES) organitzen les CONFERÈNCIES IQS DE JUSTÍCIA ECONÒMICA 2008, que abordaran el tema L'Economia Social de Mercat.

Aquest curs estudiarà l'origen d'aquest sistema econòmic, que, per proposta de la democràcia cristiana alemanya, es va presentar com un sistema que agafava el millor del Capitalisme (la llibertat econòmica) i el millor del Socialisme (la intervenció de l'Estat en l'economia per garantir el bé comú), i deixava de costat el pitjor de tots dos sistemes, l'excessiva desigualtat (en el cas del Capitalisme) i la rigidesa planificadora i la falta de llibertat (en el cas del Socialisme). S'estudiarà també l'evolució d'aquest sistema al llarg dels últims cinquanta anys, així com les perspectives de futur en el nou context de la Globalització.

El cicle L'Economia Social de Mercat tindrà lloc a l'IQS els dies 7 i 22 de novembre, el 12 de desembre de 2007 i el 16 de gener del proper any 2008 (aquí podeu consultar el programa complet).

Aquest cicle de conferències es va inaugurar amb la primera d'elles, a càrrec de Eugenio Recio professor emèrit de la URL i membre del CEES, sota el títol «L'Economia Social de Mercat, principal model econòmic vigent a l'Europa Occidental durant la Guerra Freda», qui reivindica "l'estructura ideològica de l'Economia Social de Mercat, per damunt de sectarismes, com un actiu que va arribar a ser inclosa en la frustrada constitució de la Unió Europea".

La segona conferència, organitzada dijous passat, dia 22 de novembre, a càrrec de Josep Antoni Duran i Lleida (president i portaveu del grup parlamentari de CiU al Congrés dels Diputats, president de la Comissió d'Exteriors del Congrés i secretari general de CiU) va tenir com a títol «L'Economia Social de Mercat a Europai a Amèrica Llatina». En ella, Duran i Lleida va exposar com ha estat present l'Economia Social de Mercat a la Unió Europea, i com s'ha intentat articular a Europa diferents programes polítics de caire liberal, socialcristià i socialdemòcrata. També va exposar de quina manera mira d'obrir-se camí aquest model econòmic a Amèrica Llatina, amb notables dificultats pel pes de certes estructures econòmiques postcolonials.

També podeu veure les notícies aparegudes als diaris La Vanguardia i El Periódico de Catalunya el dia 7 de novembre, amb motiu de la inauguració d'aquest cicle de conferències.