Avui voldríem comentar la importància de fer un correcte tractament gràfic de la informació en els mitjans de comunicació. Uns gràfics intuïtius, senzills i apropiats poden provocar la preferència dels lectors d'un recurs respecte d'altres que, encara que la informació en format text que els hi acompanyin sigui més completa, tinguin uns gràfics que no acompleixin les expectatives d'aquell qui es vol informar.
A continuació, en relació amb les eleccions de diumenge, voldríem destacar alguns dels detalls més significatius que han aparegut als diferents especials dels mitjans de comunicació:
La Vanguardia compara les taules de dades del 2008 i 2004 tant per a Catalunya com per a Espanya; com a tret distintiu ens ofereix un mapa interactiu que, d’entrada, mostra el repartiment de territoris entre PSOE (vermell) i PP (blau) i, si cliquem, ens ofereix la distribució dels escons amb el nombre de vots.
El Periódico ha habilitat una secció específica on tenim la imatge tradicional de l’hemicicle combinada amb una taula de dades comparativa dels anys 2000-2004-2008).
L’Avui combina en una mateixa pàgina la taula de dades que relaciona vots, percentatge i nombre de diputats, i ho relaciona amb un gràfic de diputats on cada escó està representat per una figura, de manera que es podria “compondre” l’hemicicle complet. A més, proporciona un formulari de consulta automatitzada que permet recuperar les dades per territori, circumscripció electoral o municipi. A més, són dels pocs que s’han recordat que també van haver-hi eleccions al Senat!
El País segueix la mateixa línia que el Periódico i, amb una certa sobrietat, combina la comparació dels resultats 2000-2004-2008 amb uns gràfics de pastís d’un mateix color amb diferents tonalitats; sí que habilita un espai per consultar les dades de manera interactiva i exhaustiva.
El Mundo, a part de la taula de dades al costat d’un arc minimalista, presenta un mapa interactiu en què, a diferència de la Vanguardia, no cal clicar per obtenir les dades, sinó que només passant el ratolí ens retorna la informació. A més, com a curiositat presenta un mapa de resultats relacionat amb GoogleMaps força original.
En el cas de l’ABC ens trobem bàsicament amb el mateix tipus de figures, però amb un grafisme més cuidat, que fa que sigui més agradable la seva consulta.
Pel que fa a TV3 aprofita un vídeo d’uns dos minuts en què sobre una imatge molt bàsica dels resultats se sent la veu que comenta els resultats.
La web oficial del Ministeri de l’Interior separa el que són taules de dades de gràfics, els quals representen la composició de l’hemicicle amb un punt de cada color per escó aconseguit.
Com podeu comprovar, els recursos per presentar una mateixa informació de manera gràfica poden resultar ben diferents; com a tractament global ens quedaríem amb l’Avui, ja que permet visualitzar la informació d’un cop d’ull i, a més, ajuda a extreure’n conclusions. Tot i això, cal reconèixer que els mapes d’El Mundo són molt intuïtius i que el tractament gràfic de l’ABC resulta molt acurat.
(Informació compilada i cedida per Marià Jiménez Albaladejo, expert en disseny i visualització d'informació i col·laborador docent a la UOC)
dimarts, 11 de març del 2008
Tractament gràfic de la informació
Etiquetes de comentaris:
Eleccions generals,
Marià Jiménez Albaladejo,
tractament gràfic,
visualització d'informació
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada