dimarts, 15 d’abril del 2008

Bloques Regionales versus Nacionalismo



La Càtedra Unesco de la URL ha publicat el llibre Bloques Regionales versus Nacionalismo, un recull d'escrits de diversos economistes d'arreu del món (entre ells diversos professors de la Facultat d'Economia d'IQS) compilats i seleccionats pel Doctor Carlos Moslares. El llibre tracta sobre l'economia global, l'apropament i integració econòmica entre estats d'una mateixa regió, cosa que implica que els estats membres d'aquestes comunitats (per exemple, la Unió Europea o la Comunitat Andina) han de cedir part de la seva sobirania en favor d'una estructura supranacional. Aquests blocs regionals no només cerquen el lliure comerç entre estats, sinó que tenen com a objectius crear també altres institucions supranacionals que predominin sobre les dels propis estats.
Tot i això, existeix una línia oposada a aquesta en la qual prima la solidaritat i recolzament entre estats, que vé liderada pels Estats Units, els quals pretenen només una liberalització de mercats, sense cesió de sobirania per part de cap dels estats membres.

Cal destacar les intervencions dels Doctors i professors d'IQS Josep García Blandón, Carlos Moslares García y Ricardo Úbeda Sales. Podeu consultar una petita ressenya sobre cadascun aquí.

Com a Directora de la Càtedra UNESCO, la Dra. Rosa Nomen presenta aquesta monografia com a bàsica pels estudis d'economia internacional, i molt interessant pel tema que tracta, i la orientació internacional que se li ha donat.

Podeu consultar la monografia a la biblioteca IQS.